Αναρωτηθήκατε ποτέ, πόσες φορές στην ζωή σας σηκώσατε ένα ποτήρι κρασί και είπατε «στην υγειά μας, κάνει και καλό στην καρδιά»; Άπειρες μάλλον, καθώς η οινοποσία είναι θα λέγαμε συνυφασμένη με τον ελληνικό τρόπο ζωής. Η υπόθεση αυτή έχει τις ρίζες της στα τέλη της δεκαετίας του ’80 όταν είχε ανακοινωθεί σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό το περίφημο «Γαλλικό Παράδοξο» ή French Paradox. Η παραδόξως λοιπόν μειωμένη νοσηρότητα από καρδιολογικές παθήσεις στους Γάλλους, παρά το γεγονός ότι η διατροφή τους περιλαμβάνει πολλά λιπαρά, αποδόθηκε στην κατανάλωση κρασιού. Με την θεωρία αυτή ανακαλύψαμε τις περίφημες αντιοξειδωτικές ουσίες και ιδιότητες του κρασιού. Για την ιστορία, για το Γαλλικό Παράδοξο καταναλώθηκε πολύ μελάνι, καταλήγοντας στις τρεις πιθανές αιτίες που συνετέλεσαν σε αυτήν την υπόθεση.
- σωστές διατροφικές συνήθειες,
- συχνή άσκηση, αλλά και
- ελλιπής καταγραφή των καρδιολογικών νοσημάτων.
ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ
Είναι γνωστό ότι το κρασί περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες που ονομάζονται γενικά πολυφαινόλες με σπουδαιότερο εκπρόσωπο τους την ρεσβερατρόλη (resveratrol). Η ρεσβερατρόλη βρίσκεται στην φλούδα του σταφυλιού και καθώς η ζύμωση για την παραγωγή κόκκινου κρασιού είναι πιο παρατεταμένη από το λευκό, τα ερυθρά κρασιά εμπεριέχουν μεγαλύτερες ποσότητες ρεσβερατρόλης από τα λευκά. Η ουσία αυτή περιέχεται επίσης σε φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς. Πολλές μελέτες έχουν δείξει την προστατευτική της δράση. Η ρεσβερατρόλη υπάρχει και σε συμπληρώματα διατροφής που φαίνεται ότι δεν προκαλούν κακό στην υγεία μας. Θα πρέπει όμως να ξέρετε η ποσότητα που πραγματικά απορροφάται από τον οργανισμό είναι πραγματικά πολύ μικρή.
ΠΩΣ ΜΑΣ ΩΦΕΛΟΥΝ
Η ευεργετική δράση των αντιοξειδωτικών φαίνεται ότι προέρχεται από την αύξηση της «καλής» χοληστερόλης (HDL). Υπάρχουν επίσης μελέτες που έχουν δείξει ότι το ενδοθήλιο (η εσωτερική μεμβράνη του κυττάρου), λειτουργεί πιο ομαλά και έχουμε ελαττωμένη πιθανότητα φλεγμονής αλλά και θρόμβωσης στο αίμα μας, παράγοντες που σχετίζονται ευθέως με τα καρδιακά νοσήματα. Το γεγονός είναι ότι στις μελέτες υπάρχουν αντικρουόμενα αποτελέσματα και η ευεργετική της δράση αμφισβητείται. Σαφώς οι βιβλιογραφικές αναφορές είναι περισσότερες για το κόκκινο κρασί αλλά υπάρχουν και μελέτες που δείχνουν ότι η περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ και όχι απαραίτητα οι φαινόλες έχει ευεργετικές δράσεις.
ΠΩΣ ΜΑΣ ΒΛΑΠΤΟΥΝ
Το αλκοόλ προκαλεί εθισμό και φυσικά δεν προτείνουμε την κατανάλωσή του για καλύτερη υγεία. Οι υπερβολικές ποσότητες είναι γνωστό ότι προκαλούν σοβαρά προβλήματα, όπως αύξηση βάρους, άσχημη συμπεριφορά, εγκεφαλικά, ηπατική ανεπάρκεια, υπέρταση, εμφανίζουν συχνά αρρυθμίες, καρδιακή ανεπάρκεια και συνδέονται με κάποιες μορφές καρκίνου.