Ηχωκαρδιο- γραφία τριών διαστάσεων

Ηχωκαρδιογραφία τριών διαστάσεων

Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, ολοένα και περισσότεροι καρδιολόγοι αναφέρονται στην ηχωκαρδιογραφία τριών διαστάσεων (3D echo) και την προτείνουν ως την πιο αναλυτική μέθοδο για την απεικόνιση κάποιων δομών. Θα πρέπει να γνωρίζουμε όμως σε ποιες περιπτώσεις έχει ένδειξη η μέθοδος αυτή και προσφέρει πληροφορίες που δεν μπορεί να δώσει η απεικόνιση δυο διαστάσεων. Στο παρακάτω άρθρο, η ομάδα του pericardium σας εξηγεί τη χρησιμότητα του 3D υπερήχου καρδιάς και απαντά σε όλες τις απορίες σας.

Πως γίνεται το τρισδιάστατο (3D) υπερηχογράφημα;

Η τρισδιάστατη ηχωκαρδιογραδία γίνεται με τον ίδιο τρόπο με αυτήν των δύο διαστάσεων, είτε με απλό διαθωρακικό υπέρηχο, είτε με διοισοφάγειο. Αυτό που απαιτείται είναι να υπάρχει διαθέσιμο μηχάνημα νέας τεχνολογίας που να υποστηρίζει τρισδιάστατη απεικόνιση καθώς και εξειδικευμένος καρδιολόγος που να έχει εκπαιδευτεί συγκεκριμένα σε αυτή τη μέθοδο. Είναι προς το παρόν ημιαυτόματη μέθοδος που απαιτεί γνώσεις του καρδιολόγου και δεν είναι εφικτή απλά «με το πάτημα ενός κουμπιού». Η διάρκεια της τρισδιάστατης ηχωκαρδιογραφίας είναι ανάλογη με αυτή ενός διαθωρακικού ή διοισοφάγειου υπερηχογραφήματος.

Σε ποιες περιπτώσεις ενδύκνειται η μέθοδος του 3D υπερήχου;

Η τρισδιάστατη ηχωκαρδιογραφία έχει ήδη αποδείξει την ανωτερότητά της στην εκτίμηση των όγκων των καρδιακών κοιλοτήτων καθώς και της συσταλτικότητας (κλάσμα εξώθησης) της αριστερής και της δεξιάς κοιλίας. Είναι μάλιστα η μόνη μέθοδος που μπορεί να πλησιάσει σε αξιοπιστία τη μαγνητική τομογραφία καρδιάς, που όπως γνωρίζουμε είναι μέθοδος εκλογής για εκτίμηση όγκων. Αυτές όλες οι μετρήσεις μπορούν αξιόπιστα να γίνουν με διαθωρακικό υπέρηχο και έτσι να ολοκληρώσουμε γρήγορα και ανώδυνα για τον ασθενή την εκτίμησή μας.

Η τρισδιάστατη ηχωκαρδιογραφία εδω και χρόνια έχει εδραιωθεί στην εκτίμηση της ανατομίας των βαλβίδων, ιδίως της μιτροειδούς και προσφάτως και της τριγλώχινας, καθώς προσφέρει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για επεμβατικούς καρδιολόγους και καρδιοχειρουργούς ώστε να μειώσουν δραματικά τον χρόνο χειρουργείου (χρόνο σε εξωσωματική κυκλοφορία και διάρκεια αναισθησίας). Σε περιπτώσεις δε διακαθετηριακής επιδιόρθωσης βαλβίδων (MitraClip/Pascal) είναι απαραίτητη η παρουσία 3D υπερήχων καθώς αλλιώς δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η επέμβαση.

Πόσο αξιόπιστη είναι η μέθοδος της τρισδιάστατης ηχωκαρδιογραφίας;

Στα χέρια ενός έμπειρου ηχωκαρδιολόγου, η τρισδιάστατη απεικόνιση έιναι ανώτερη σε όλα τα επίπεδα της διδιάστατης, είναι αξιόπιστη και η εκτίμηση της κατάστασης του ασθενούς θα είναι σαφώς πιο ολοκληρωμένη.

Μπορώ να κάνω 3D υπέρηχογράφημα καρδιάς οπουδήποτε;

Προκειμένου να γίνει τρισδιάστατο υπέρηχο καρδιάς θα πρέπει αφενός το κέντρο να διαθέτει την απαραίτητη τεχνολογία και αφετέρου ο ιατρός να είναι απόλυτα εξειδικευμένος και έμπειρος σε αυτές τις μεθόδους.

Εκτίμηση με τρισδιάστατο διοισοφάγειο υπερηχογράφημα του παλινδρομούντος στομίου σε ανεπάρκεια μιτροειδούς βαλβίδος.

Βαλβιδοπάθειες και τρισδιάστατη απεικόνιση

Η 3D απεικόνιση των βαλβίδων ήταν από τις πρώτες ενδείξεις αυτής της μεθόδου και τα οφέλη της αδιαμφισβήτητα: καλύτερα μετεγχειρητικά αποτελέσματα, λιγότερες επιπλοκές και μείωση του χρόνου εξωσωματικής κυκλοφορίας. Επομένως, η διενέργεια τρισδιάστατης ηχωκαρδιογραφίας πριν από κάθε εγχείρηση βαλβιδοπάθειας, συστήνεται ανεπιφύλακτα!

Δημιουργία του μοντέλου της μιτροειδούς βαλβίδος που δίνει προεγχειρητικά, όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σε επεμβατικούς καρδιολόγους και καρδιοχειρουργούς.
Device Slider
Απεικόνιση σε πολλές τομές της αριστερής κοιλίας, με τρισδιάστατο διαθωρακικό υπερηχογράφημα.

Η τρισδιάστατη ηχωκαρδιογραφία (3D echo) καταγράφεται και αποθηκεύεται σε ηλεκτρονική μορφή στη βάση δεδομένων μας ώστε να μπορούμε να ανατρέξουμε στο μέλλον και επιλέον, δίδεται με πόρισμα γραπτώς και αντίγραφο με CD στον ασθενή, ώστε να μπορεί να το συζητήσει με τον θεράποντα ιατρό του σε δεύτερο χρόνο.

Ταυτόχρονη απεικόνιση όλων των τμημάτων της αριστερής κοιλίας με τρισδιάστατο διαθωρακικό υπερηχογράφημα
Τρισδιάστατη απεικόνιση με διοισοφάγειο υπερηχογράφημα της μιτροειδούς βαλβίδος (surgeons view)
Τρισδιάστατο διοισοφάγειο υπερηχογράφημα που απεικονίζει πρόπτωση του P2 scallop (προς lateral) της οπίσθιας γλωχίνας της μιτροειδούς βαλβίδος
Εκτίμηση όγκων και συσταλτικότητας της αριστερής κοιλίας με τρισδιάστατο διαθωρακικό υπερηχογράφημα
Ταυτόχρονη απεικόνιση όλων των τμημάτων της αριστερής κοιλίας με τρισδιάστατο διαθωρακικό υπερηχογράφημα
Τρισδιάστατη απεικόνιση με διοισοφάγειο υπερηχογράφημα της μιτροειδούς βαλβίδος (surgeons view)
Τρισδιάστατο διοισοφάγειο υπερηχογράφημα που απεικονίζει πρόπτωση του P2 scallop (προς lateral) της οπίσθιας γλωχίνας της μιτροειδούς βαλβίδος
Εκτίμηση όγκων και συσταλτικότητας της αριστερής κοιλίας με τρισδιάστατο διαθωρακικό υπερηχογράφημα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Scroll Up
sexshop