Διαδερμική σύγκλειση ωτίου του αριστερού κόλπου

Πρόληψη του αγγειακού εγκεφαλικού σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή: «τοπική» θεραπεία χωρίς αντιπηκτικά

Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο

Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (ΑΕΕ) αποτελεί μία από τις συχνότερες αιτίες νοσηρότητας και θνητότητας. Προς το παρόν, οι διαθέσιμες θεραπείες για το ΑΕΕ, αφότου αυτό έχει εγκατασταθεί, είναι περιορισμένες, οπότε όλο το βάρος της ιατρικής φροντίδας έχει επικεντρωθεί στην πρόληψη. Περίπου το 1/3 των αγγειακών εγκεφαλικών σχετίζονται με την καρδιά και οφείλονται σε εμβολή θρόμβου (θρομβοεμβολή), κυρίως σε ασθενείς που πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή. Η επεμβατική καρδιολογία μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη των ΑΕΕ που σχετίζονται με την καρδιά με τη διαδερμική σύγκλειση ωτίου του αριστερού κόλπου.

Διαδερμική σύγκλειση ωτίου
του αριστερού κόλπου

Η επέμβαση αυτή γίνεται σε ασθενείς που πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή και έχουν αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό. Όταν παθαίνει κάποιος επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής, ο αριστερός κόλπος της καρδιάς παύει να συστέλλεται ομαλά και το αίμα λιμνάζει σε αυτόν με αποτέλεσμα τη δημιουργία θρόμβων, οι οποίοι διαμέσου της κυκλοφορίας φτάνουν στις αρτηρίες του εγκεφάλου και τις αποφράσσουν, προκαλώντας ΑΕΕ. Ο κίνδυνος για ΑΕΕ αυξάνει με την ηλικία, αλλά και λόγω άλλων παθήσεων, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και η καρδιακή ανεπάρκεια.

Αντιπηκτικά φάρμακα

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, η ενδεδειγμένη θεραπεία για την πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή (άνω των 65 ετών ή με κάποιον παράγοντα κινδύνου) είναι τα αντιπηκτικά φάρμακα, τα οποία παρεμβαίνουν στη διαδικασία πήξης του αίματος και εμποδίζουν τη δημιουργία θρόμβων. Το συχνότερα χρησιμοποιούμενο αντιπηκτικό είναι η δικουμαρόλη (Sintrom), ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν κυκλοφορήσει και χρησιμοποιούνται ευρέως νεότερα αντιπηκτικά, όπως το Dabigatran (Pradaxa), το Apixaban (Eliquis) και το Rvaroxaban (Xarelto), με πολύ καλά αποτελέσματα. 

Περισσότερο από το 1/3 των ασθενών με κολπική μαρμαρυγή και ένδειξη για αγωγή δεν λαμβάνουν αντιπηκτικά –οι κυριότερες αιτίες μη συμμόρφωσης είναι ο αυξημένος κίνδυνος αιμορραγίας, οι παρενέργειες και η ελλιπής ενημέρωση– και έτσι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για ΑΕΕ. Επίσης σε κάποιες περιπτώσεις οι ασθενείς παθαίνουν εγκεφαλικό παρά τη σωστή λήψη αντιπηκτικών (μη αποτελεσματική θεραπεία).

Πως αντιμετωπίζονται οι θρόμβοι χωρίς αντιπηκτικά;

Με βάση υπερηχοκαρδιογραφικές μελέτες, έχει βρεθεί ότι περισσότερο από το 90% των θρόμβων σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή βρίσκεται στο ωτίο του αριστερού κόλπου της καρδιάς. Η διαδερμική σύγκλειση του ωτίου του αριστερού κόλπου γίνεται με μια ειδική συσκευή, η οποία το αποκλείει από την κυκλοφορία και εμποδίζει τη δημιουργία και εμβολή θρόμβων. Η επέμβαση γίνεται στο αιμοδυναμικό εργαστήριο, διαμέσου καθετήρων, διαρκεί 1-2 ώρες και ο ασθενής παίρνει εξιτήριο την επόμενη μέρα. Μετά τη σύγκλειση του ωτίου δεν είναι πια απαραίτητη η μακροχρόνια χορήγηση αντιπηκτικής αγωγής, η οποία αντικαθίσταται με τη χορήγηση μικρής δόσης ασπιρίνης για 1-6 μήνες.

Υπάρχουν επαρκή κλινικά δεδομένα;

Διεθνείς μελέτες για τη σύγκλειση του αριστερού ωτίου έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα και μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί παγκοσμίως περισσότερες από 50.000 επεμβάσεις. 

Η πρώτη επέμβαση στην Ελλάδα έγινε τον Απρίλιο του 2013 στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης1. Αξίζει να σημειωθεί ότι, προς το παρόν, η επέμβαση προορίζεται μόνο για ασθενείς στους οποίους δεν μπορεί να γίνει χορήγηση αντιπηκτικών ή για εκείνους στους οποίους τα αντιπηκτικά δεν είναι αποτελεσματικά.

(1) Tzikas et al. Hellenic J Cardiol. 2013;54:408-12. Left atrial appendage occlusion with the Amplatzer Amulet for stroke prevention in atrial fibrillation: the first case in Greece)

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Scroll Up
sexshop