Πως αντιμετωπίζονται οι θρόμβοι χωρίς αντιπηκτικά;

Με βάση υπερηχοκαρδιογραφικές μελέτες, έχει βρεθεί ότι περισσότερο από το 90% των θρόμβων σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή βρίσκεται στο ωτίο του αριστερού κόλπου της καρδιάς. Η διαδερμική σύγκλειση του ωτίου του αριστερού κόλπου γίνεται με μια ειδική συσκευή, η οποία το αποκλείει από την κυκλοφορία και εμποδίζει τη δημιουργία και εμβολή θρόμβων. Η επέμβαση γίνεται στο αιμοδυναμικό εργαστήριο, διαμέσου καθετήρων, διαρκεί 1-2 ώρες και ο ασθενής παίρνει εξιτήριο την επόμενη μέρα. Μετά τη σύγκλειση του ωτίου δεν είναι πια απαραίτητη η μακροχρόνια χορήγηση αντιπηκτικής αγωγής, η οποία αντικαθίσταται με τη χορήγηση μικρής δόσης ασπιρίνης για 1-6 μήνες.
Υπάρχουν επαρκή κλινικά δεδομένα;
Διεθνείς μελέτες για τη σύγκλειση του αριστερού ωτίου έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα και μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί παγκοσμίως περισσότερες από 50.000 επεμβάσεις.
Η πρώτη επέμβαση στην Ελλάδα έγινε τον Απρίλιο του 2013 στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης1. Αξίζει να σημειωθεί ότι, προς το παρόν, η επέμβαση προορίζεται μόνο για ασθενείς στους οποίους δεν μπορεί να γίνει χορήγηση αντιπηκτικών ή για εκείνους στους οποίους τα αντιπηκτικά δεν είναι αποτελεσματικά.

(1) Tzikas et al. Hellenic J Cardiol. 2013;54:408-12. Left atrial appendage occlusion with the Amplatzer Amulet for stroke prevention in atrial fibrillation: the first case in Greece)
