Σύγχρονο Εργαστήριο Ηχωκαρδιολογίας

To υπερηχογράφημα καρδιάς αποτελεί εξέταση ρουτίνας στην καθημερινή κλινική πράξη, προσφέροντας ανώδυνα και αναίμακτα έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών για την καρδιακή ανατομία και λειτουργικότητα. Το Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο, δημιούργησε ένα νέο Εργαστήριο Υπερήχων Καρδιάς, που είναι εξοπλισμένο με την πλέον σύγχρονη συσκευή στον κόσμο: την E95 R3 της General Electric. Το Εργαστήριο είναι οργανωμένο με βάση τα Ευρωπαϊκά πρότυπα, με Υπεύθυνο τον καρδιολόγο Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο, ο οποίος κατέχει την Ευρωπαϊκή και Βρετανική Πιστοποίηση των νεώτερων τεχνικών υπερήχων καρδιάς και ταυτόχρονα είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής υπερήχων της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρίας και ο μόνος πιστοποιημένος εκπαιδευτής της General Electric για ολόκληρη τη νότιο-ανατολική Ευρώπη.

Η υπεροχή της συσκευής E95 R3 οφείλεται στις εξελιγμένες κεφαλές (probes) και στους ειδικούς αλγόριθμους που ενσωματώνει. Η τεχνολογία αυτή εξασφαλίζει σαφώς πιο βελτιωμένη εικόνα, σε σχέση με παλαιότερης γενιάς συσκευές και αφετέρου δίνει τη δυνατότητα σε πραγματικό χρόνο, ποιοτικής, τρισδιάστατης απεικόνισης των καρδιακών δομών. Η Κλινική μας συνεπώς είναι σε θέση να προσφέρει προηγμένη καρδιακή απεικόνιση σε όλους τους ασθενείς και ειδικότερα:

ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗ ΔΙΑΘΩΡΑΚΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ (3D echo, κεφαλή 4Vc)

  • Μπορούμε να διερευνήσουμε αναλυτικά την ακριβή ανατομία και λειτουργία των καρδιακών βαλβίδων, παρέχοντας εικόνες απαραίτητες για την διάγνωση, την αιτιολογία της πάθησης αλλά και την θεραπευτική της αντιμετώπιση. Η υψηλής ποιότητας απεικόνιση περιορίζει συχνά την ανάγκη για την πιο παρεμβατική διοισοφάγειο υπερηχωκαρδιογραφία.
  • Μπορούμε να υπολογίσουμε τρισδιάστατατο κλάσμα εξωθήσεως (δείκτης λειτουργικότητας της καρδιάς) καθώς και τους όγκους της αριστερής και της δεξιάς κοιλίας με ακρίβεια εφάμιλλη της μαγνητικής τομογραφίας καρδιάς.

ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗ ΔΙΟΙΣΟΦΑΓΕΙΟΣ  ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ (3D TOE, κεφαλή 6VT-D)

  • Χρησιμοποιώντας ειδικούς αλγόριθμους απεικόνισης, που μόνο η συσκευή αυτή διαθέτει (live απεικόνιση με πολύ υψηλά frame rate), η ποιότητα της απεικόνισης προσομοιάζει αυτή κατά τη διάρκεια του χειρουργείου. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνουμε ακριβή σχεδιασμό της ενδεχόμενης χειρουργικής επέμβασης, live αποτελεσματική καθοδήγηση μέσα στην χειρουργική αίθουσα, ελαχιστοποίηση των επιπλοκών και βελτιστοποίηση του χειρουργικού αποτελέσματος.
  • Παρομοίως, στην Επεμβατική Καρδιολογία η υψηλής ποιότητας τρισδιάστατη απεικόνιση είναι απαραίτητη για την επιτυχή εμφύτευση συσκευών όπως MitraClip και Pascal (ανεπάρκεια μιτροειδούς), LAA occluders (σύγκλειση του ωτίου του αριστερού κόλπου για την πρόληψη των εγκεφαλικών) ASD και PFO occluders (σύγκλειση μεσοκολπικού ελλείμματος και ωοειδούς τρήματος).

Η δυναμική υπερηχωκαρδιογραφία (stress echo) είναι μία μέθοδος διάγνωσης της στεφανιαίας νόσου, η οποία συνδυάζει τη δοκιμασία κόπωσης με το υπερηχογράφημα καρδιάς. Η συσκευή E95 R3, με τους ειδικούς αλγόριθμους που διαθέτει, μας δίνει επιπλέον δυνατότητες για την ασφαλή και λεπτομερή διάγνωση. Χρησιμοποιώντας τη νέα Matrix M5Sc κεφαλή αναπαράγουμε ομοιόμορφη απεικόνιση όλης της αριστερής κοιλίας (χωρίς να απαιτείται συγκεκριμένη επικέντρωση όπως με τις άλλες συμβατικές κεφαλές) και σε συνδυασμό με την χρήση ειδικών παραγόντων ηχωαντίθεσης επιτυγχάνουμε ευκρινέστερη εικόνα, αυξάνοντας έτσι την διαγνωστική ικανότητα και περιορίζοντας την λανθασμένη εκτίμηση. Η κεφαλή αυτή δίνει επίσης τη δυνατότητα για μέτρηση της ροής των επικαρδιακών στεφανιαίων αρτηριών (CFR) που αποτελεί ανεξάρτητο και ισχυρό προγνωστικό δείκτη για την στεφανιαία νόσο.

Αν σας άρεσε, μοιραστείτε το!

Share on facebook
Μοιραστείτε το στο Facebook
Share on twitter
Μοιραστείτε το στο Twitter
Share on linkedin
Μοιραστείτε το στο Linkedin
Share on pinterest
Μοιραστείτε το στο Pinterest
Scroll Up
sexshop