Ηλεκτρονικό τσιγάρο: η πραγματικότητα (;)

ΜΕΡΟΣ 2ο

Το pericardium συνεχίζει την ενημέρωσή σας για το ηλεκτρονικό τσιγάρο και τις τελευταίες εξελίξεις (αν δεν έχετε διαβάσει το πρώτο μέρος, ανατρέξτε εδώ). Όλα τα δεδομένα προέρχονται από τους πιο έγκυρους οργανισμούς υγείας, το CDC (Centers for Disease Control and Prevention) και τον FDA (Food and Drug Administration). Υπάρχει μια έξαρση νέων πνευμονικών παθήσεων στους χρήστες των συσκευών αυτών. Εμπεριέχονται πια, κάτω από το νέο ακρωνύμιο EVALI (Ε-cigarette or Vaping, product use Associated Lung Injury).

Μέχρι και την 8η Οκτωβρίου 2019, σε 49 πολιτείες της Αμερικής είχαμε 1.299 περιπτώσεις με EVALI. Αναφέρθηκαν 26 θάνατοι (μέση ηλικία 49 έτη, εύρος 17-75). Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν τα 24 έτη (εύρος 13-75), από αυτούς το 80% ήταν μικρότεροι των 35 και το 15% μικρότεροι των 18 ετών. Από 573 ασθενείς που είχαμε αναφορά για την χρήση συσκευών 90 ημέρες πριν την εκδήλωση του EVALI, το 76% χρησιμοποίησαν προϊόντα με τετραυδροκανναβινόλη (THC) και το 58% προϊόντα νικοτίνης. Είναι τραγικό το γεγονός ότι στις ηλικίες κάτω των 17 ετών 30% χρειάστηκαν μηχανική υποστήριξη της αναπνοής (διασωλήνωση/αναπνευστήρα).

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τα πιο συχνά συμπτώματα ήταν από το αναπνευστικό (95% με βήχα, πόνο στο θώρακα και δύσπνοια) στο 77% είχαμε συμπτώματα από το πεπτικό (κοιλιακό άλγος, ναυτία, εμέτους και διάρροιες), που σε μερικές μάλιστα περιπτώσεις προηγήθηκαν των συμπτωμάτων του αναπνευστικού. Συνοδά ευρήματα σε μεγάλο ποσοστό (85%) ήταν πυρετός, ρίγος και απώλεια βάρους. Το EVALI διαγιγνώσκεται εξ αποκλεισμού, δηλαδή όταν εμείς οι ιατροί αποκλείσουμε τις ευρέως γνωστές παθήσεις. Δεν υπάρχει κάποιο ειδικό τεστ για την διάγνωση του. Παρόμοια συμπτώματα μπορεί να έχουν επαγγελματικά νοσήματα, λοιμώξεις, νοσήματα του κυκλοφορικού και του πεπτικού συστήματος, ρευματολογικά, σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας αλλά και νεοπλασίες (καρκίνος).

pericardium-article-smoke2-4

Η έξαρση αυτής της νέας κλινικής οντότητας πιθανόν να οφείλεται σε παραπάνω από ένα αίτιο (ουσία, ένωση ή προϊόν). Υπάρχουν αναφορές για προϊόντα που περιείχαν THC αλλά και ασθενείς με EVALI που έκαναν χρήση μόνο νικοτινικών παραγώγων (έτσι δεν μπορεί να αποκλειστεί ως αίτιο). Οι χρήστες που έχουν διαγνωστεί και θεραπευτεί για EVALI δεν πρέπει να χρησιμοποιούν ξανά τέτοιες συσκευές και ειδικότερα προϊόντα που περιέχουν (THC) αλλά συνιστάται η αποχή και από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τις ατμοσυσκευές που περιέχουν νικοτίνη.

Δεν υπάρχει ασφαλής χρήση προϊόντων καπνού και η χρήση τους σαφώς ενέχει κάποιον κίνδυνο για την υγεία του χρήστη.

Εν κατακλείδι και πριν έχουμε οποιαδήποτε επίσημα αποτελέσματα από την έρευνα που διεξάγεται, η χρήση των συσκευών αυτών δε συνιστάται σε άτομα που δεν έχουν καπνίσει ποτέ και απαγορεύεται σε παιδιά, εφήβους και εγκύους!

Αν σας άρεσε, μοιραστείτε το!

Share on facebook
Μοιραστείτε το στο Facebook
Share on twitter
Μοιραστείτε το στο Twitter
Share on linkedin
Μοιραστείτε το στο Linkedin
Share on pinterest
Μοιραστείτε το στο Pinterest
Scroll Up