Χριστουγεννιάτικα καρδιοχτύπια!

Πλησιάζουν οι μέρες των Χριστουγέννων και η αλλαγή του χρόνου, μία περίοδος που όλοι μας περιμένουμε για να ξεκουραστούμε, να διασκεδάσουμε και να περάσουμε χρόνο με τις οικογένειες μας. Δυστυχώς η περίοδος αυτή είναι ίσως η πιο επικίνδυνη για άτομα με ισχυρή προδιάθεση για καρδιακά επεισόδια. Οι ημέρες που καταγράφονται τα περισσότερα εμφράγματα (με σειρά κατάταξης) στην Αμερική είναι η 25η, 26η Δεκεμβρίου και η Πρωτοχρονιά. Το pericardium σας εύχεται Καλά Χριστούγεννα και σας παραθέτει 5 απλούς κανόνες για να απολαύσετε την εορταστική περίοδο.

1ος ΚΑΝΟΝΑΣ
Η έκθεση στο κρύο, ειδικά στους υπερήλικες αυξάνει την πιθανότητα για κάποιο καρδιακό επεισόδιο ή ακόμα και έμφραγμα. Είναι γνωστό ότι το κρύο προκαλεί σπασμό στις αρτηρίες (συμπιέζει και ελαττώνει την διάμετρό τους) και διευκολύνει την δημιουργία θρόμβων. Αποφύγετε λοιπόν την έκθεση στο κρύο εάν δεν είστε ενδεδυμένοι κατάλληλα και προπαντός μην ασκείστε στο κρύο!

2ος ΚΑΝΟΝΑΣ
Οι κοινωνικές συναναστροφές αποδεδειγμένα κάνουν καλό στην υγεία μας, όχι όμως όταν συνδέονται με έντονη συγκίνηση ή θυμό. Έτσι λοιπόν, απολαύστε οικογενειακές στιγμές και μην συζητάτε στο γιορτινό τραπέζι θέματα που είναι είτε δυσάρεστα είτε προκαλούν εντάσεις!

3ος ΚΑΝΟΝΑΣ
Καταναλώστε φαγητό και ποτό με μέτρο. Οι αυξημένες ποσότητες άλατος και αλκοόλ, προκαλούν αύξηση της αρτηριακής πίεσης και αρρυθμίες, καταστάσεις που υποβάλλουν την καρδιά σας σε περισσότερο στρες.

pericardium-article-xmas19-2

4ος ΚΑΝΟΝΑΣ
Ένα τζάκι που καίει τα Χριστούγεννα, είναι μια πολύ όμορφη εικόνα. Εάν όμως η καύση γίνεται με ξύλο, η παρατεταμένη έκθεση και εισπνοή μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τους πνεύμονες και την καρδιά σας.

5ος ΚΑΝΟΝΑΣ
Μην αγνοείτε τα συμπτώματα. Μετά από ένα γεύμα, μπορεί να αισθανθείτε «κάψιμο» στο στήθος. Μην το αποδώσετε αμέσως σε βαρυστομαχιά, ειδικά εάν έχετε προδιαθεσικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακές νόσους (κάπνισμα, υπέρταση, διαβήτη, υψηλή χοληστερόλη). Εάν αισθάνεστε δύσπνοια, λαχάνιασμα η δυσφορία στο στήθος, μην διστάζετε να ζητήσετε ιατρική βοήθεια, γιατί το τελευταίο που θα επιθυμούσατε, θα ‘ναι …να χαλάσετε το εορταστικό κλίμα.

Αν σας άρεσε, μοιραστείτε το!

Share on facebook
Μοιραστείτε το στο Facebook
Share on twitter
Μοιραστείτε το στο Twitter
Share on linkedin
Μοιραστείτε το στο Linkedin
Share on pinterest
Μοιραστείτε το στο Pinterest
Scroll Up