Αναίμακτη αξονική στεφανιογραφία

Τι είναι η αξονική στεφανιογραφία;
Η αξονική στεφανιογραφία αποτελεί μια διαγνωστική τεχνική με την οποία ελέγχουμε την παρουσία στένωσης ή απόφραξης των στεφανιαίων αρτηριών (των αγγείων που τροφοδοτούν την καρδιά με αίμα). Με την αξονική στεφανιογραφία επίσης πολύ απλά και χωρίς ακτινοβολία, μετράμε το φορτίο ασβεστίου (calcium score). Με τον τρόπο αυτό ο γιατρός παίρνει πληροφορίες σχετικά με την παρουσία αλλά και την έκταση του ασβεστίου στην αθηρωματική πλάκα στις στεφανιαίες αρτηρίες. Η αθηρωματική πλάκα δημιουργείται από τη συσσώρευση λίπους και άλλων συστατικών στον εσωτερικό χιτώνα της αρτηρίας. Η παρουσία ασβεστίου σηματοδοτεί την παρουσία αθηροσκλήρωσης, ή αλλιώς στεφανιαίας νόσου. Οι ασθενείς με στεφανιαία νόσο εμφανίζουν υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων στο μέλλον. Πρόσφατες μελέτες κατέδειξαν το φορτίο ασβεστίου ως πολύ ισχυρό ανεξάρτητο προγνωστικό παράγοντα για μελλοντικά καρδιακά επεισόδια. Η αξονική στεφανιογραφία αποτελεί μια απλή, μη επεμβατική και μη χρονοβόρο μέθοδο. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, μια ειδική σκιαγραφική ουσία χορηγείται στον ασθενή με ενδοφλέβια ένεση. Στη συνέχεια, ένα μηχάνημα ακτινών Χ παράγει εικόνες της καρδιάς και των μεγάλων αγγείων σε διάστημα λίγων λεπτών.

Ποιες είναι οι ενδείξεις της αξονικής στεφανιογραφίας;
Η εξέταση πραγματοποιείται συνήθως για τη διερεύνηση της αιτίας του θωρακικού άλγους, ενώ χρησιμοποιείται ευρέως για τη διερεύνηση ποικίλων καρδιολογικών παθήσεων:

  • Συγγενείς καρδιοπάθειες,
  • Συσσώρευση αθηρωματικής πλάκας που πιθανόν να προκαλεί στένωση ή απόφραξη των στεφανιαίων αρτηριών,
  • Παθήσεις των καρδιακών βαλβίδων,
  • Καρδιακοί όγκοι.

Απαιτείται προετοιμασία του ασθενούς;
Ο ασθενής θα πρέπει να παραμείνει νηστικός για 4 ώρες τουλάχιστον πριν την εξέταση. Η κατανάλωση νερού επιτρέπεται, συνιστάται όμως η αποφυγή κατανάλωσης καφεΐνης και νικοτίνης για τουλάχιστον 12 ώρες πριν την εξέταση καθώς μπορεί να αυξήσουν τη καρδιακή συχνότητα κάνοντας δυσκολότερη τη λήψη αξιόπιστων εικόνων. Σε περίπτωση ιστορικού αλλεργικής αντίδρασης στο σκιαγραφικό μέσο, προηγείται χορήγηση στεροειδών σκευασμάτων 12 ώρες πριν την εξέταση. Ο ασθενής θα πρέπει να συμπληρώσει ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τα συμπτώματα και το ιατρικό του ιστορικό. Οι γυναίκες θα πρέπει να ενημερώσουν τον γιατρό τους και το προσωπικό του ακτινολογικού σχετικά με τη πιθανότητα εγκυμοσύνης ή θηλασμού. Πριν την εξέταση ο ασθενής θα λάβει ειδική φαρμακευτική αγωγή (β αποκλειστή) ώστε να επιβραδυνθεί η καρδιακή συχνότητα και να βελτιωθεί η ποιότητα των εικόνων. Επίσης συνήθως χορηγείται νιτρογλυκερίνη (σε μορφή υπογλώσσιου σπρέι),η οποία προκαλεί διαστολή (διάταση) των στεφανιαίων αρτηριών. Μεταλλικά αντικείμενα όπως χρυσαφικά, οδοντοστοιχίες, τσιμπιδάκια μαλλιών, γυαλιά, μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα των εικόνων και θα πρέπει να αφαιρούνται πριν την έναρξη της εξέτασης.

pericardium-article-axon2

Πώς πραγματοποιείται η εξέταση;
Αρχικά πραγματοποιείται φλεβοκέντηση με λεπτό φλεβοκαθετήρα στο χέρι του ασθενούς, ώστε να γίνει η έγχυση του σκιαγραφικού. Στη συνέχεια τοποθετούνται ηλεκτρόδια καρδιογράφου στο στήθος για το συγχρονισμό του μηχανήματος με τους καρδιακούς παλμούς. Πριν την έναρξη της εξέτασης, ο ασθενής ξαπλώνει στο κρεβάτι του αξονικού τομογράφου σε συγκεκριμένη στάση. Είναι πολύ σημαντικό να αισθάνεται άνετα καθώς θα χρειαστεί να παραμείνει ακίνητος για αρκετά λεπτά. Η χορήγηση του σκιαγραφικού μπορεί να προκαλέσει προσωρινά αίσθημα θερμότητας και μεταλλική γεύση. Ο τεχνολόγος θα παρακολουθεί την καρδιακή συχνότητα κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Κατά διαστήματα θα ζητήσει από τον ασθενή να κρατήσει την αναπνοή του για 10-20 δευτερόλεπτα. Η εξέταση διαρκεί 10-15 λεπτά αλλά μπορεί να διαρκέσει γύρω στη μια ώρα συμπεριλαμβανομένου του χρόνου προετοιμασίας του ασθενούς.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;
Όπως με κάθε ακτινογραφία, έτσι και με την αξονική στεφανιογραφία ο ασθενής εκτίθεται σε ακτινοβολία. Τα επίπεδα της ακτινοβολίας θεωρούνται ασφαλή για τους ασθενείς. Τα περισσότερα σκιαγραφικά μέσα που χρησιμοποιούνται στην αξονική τομογραφία, περιέχουν ιώδιο το οποίο αποβάλλεται από το σώμα μέσω των νεφρών. Ασθενείς με νεφρική νόσο ή σακχαρώδη διαβήτη θα πρέπει να καταναλώσουν επιπλέον υγρά μετά την εξέταση ώστε να επιτευχθεί ταχύτερη αποβολή του σκιαγραφικού.

Τι συμβαίνει μετά το τέλος της εξέτασης;
Ο ασθενής μπορεί να φύγει από το ακτινολογικό εργαστήριο άμεσα μετά το πέρας της εξέτασης και να συνεχίσει κανονικά με τις δραστηριότητες του.

Αν σας άρεσε, μοιραστείτε το!

Share on facebook
Μοιραστείτε το στο Facebook
Share on twitter
Μοιραστείτε το στο Twitter
Share on linkedin
Μοιραστείτε το στο Linkedin
Share on pinterest
Μοιραστείτε το στο Pinterest
Scroll Up
sexshop