Ασφαλής αγγειοπλαστική με stent σε ηλικιωμένους

Οι υπερήλικες (άτομα άνω των 75 ετών) είναι μία διαρκώς αυξανόμενη πληθυσμιακή ομάδα. Η στεφανιαία νόσος (στηθάγχη και έμφραγμα) είναι η πιο συχνή πάθηση των ενηλίκων. Μοιραία λοιπόν, εμείς οι καρδιολόγοι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε καθημερινά πολλούς υπερήλικες. Με το άρθρο αυτό θα σας ενημερώσουμε για τους κινδύνους και τα οφέλη της αγγειοπλαστικής με στεντ/stent στους υπερήλικες. Υπολογίζεται ότι το 2040, στις ανεπτυγμένες χώρες, ο πληθυσμός των ηλικιωμένων θα πενταπλασιαστεί. Πρόσθετα, 4 στους 5 υπερήλικες έχουν στεφανιαία νόσο (80%) και 2 στους 3 (66%) θανάτους από νοσήματα του καρδιαγγειακού (έμφραγμα και εγκεφαλικό), συμβαίνουν σε άτομα μεγαλύτερα των 75 ετών. Γνωρίζουμε ότι η ηλικία, από μόνη της, αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου που αυξάνει την θνητότητα στην στεφανιαία νόσο.

Σας παραθέτουμε κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία που αφορούν την χώρα μας. Το 14% του πληθυσμού μας είναι άνω των 75 ετών και κάθε 5 έτη αυξάνεται κατά 100.000. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο ρυθμός αύξησης των υπερηλίκων στην Ελλάδα είναι 21,4% όταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 17,2% (στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας). Στην χώρα μας το 25% των υπερηλίκων λαμβάνουν περισσότερα από 5 φάρμακα σε καθημερινή βάση, το 70% έχει περισσότερες από 1 πάθηση, και καταλαμβάνουν το 50% των συνολικών κρεβατιών σε νοσοκομεία και κλινικές (το 25% από αυτά για οξέα περιστατικά). Η στεφανιογραφία και ακολούθως η αγγειοπλαστική με στεντ/stent, αποτελεί την πιο διαδεδομένη αντιμετώπιση του εμφράγματος αλλά και της στηθάγχης. Ενώ όπως είπαμε ο αριθμός των υπερηλίκων αυξάνει, ένα μικρό ποσοστό από αυτούς φτάνει σε μία αίθουσα αιμοδυναμικού εργαστηρίου για στεφανιογραφία-αγγειοπλαστική. 

ΑΙΤΙΕΣ 
Οι παράγοντες που αιτιολογούν την ελαττωμένη προσέλευση, εξηγείτε με το ότι οι ηλικιωμένοι:

  • Έχουν άτυπα ή και καθόλου συμπτώματα,
  • Τα συμπτώματα πολλές φορές υποεκτιμούνται. Κόπωση ή και δύσπνοια που εμφανίζεται ενώ δεν προϋπήρχε, λανθασμένα πολλές φορές αποδίδεται στο «ότι πέρασαν τα χρόνια ιατρέ»… ενώ ουσιαστικά μπορεί να υπάρχει σοβαρού βαθμού στένωση στα στεφανιαία αγγεία,
  • Πολλές φορές προσέρχονται καθυστερημένα για ιατρική βοήθεια,
  • Το ηλεκτροκαρδιογράφημα πολλές φορές δεν βοηθά στην διάγνωση,
  • Έχουν συνοδές παθήσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο των επιπλοκών,
  • Υποβάλλονται ελάχιστα σε διαγνωστικά τεστ.

Γενικά, οι ιατροί είναι διστακτικοί στο να προχωρήσουν σε στεφανιογραφία και αγγειοπλαστική με στεντ/stent σε έναν υπερήλικα. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι όσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος που έχει ένας ασθενής τόσο μεγαλύτερο είναι και το όφελος που θα έχει από μία επέμβαση επαναιμάτωσης (διάνοιξη με στεντ/stent). Η αιμορραγία είναι μία επιπλοκή που μπορεί να συμβεί κατά την επέμβαση (από το σημείο παρακέντησης) αλλά και μετά καθώς ο ασθενής λαμβάνει φάρμακα που αραιώνουν το αίμα (αντιθρομβωτικά). Οι ηλικιωμένοι εξ ορισμού αποτελούν μία ομάδα που έχουν αυξημένο κίνδυνο αιμορραγικής διάθεσης. Πρόσθετα μπορεί να θεραπεύονται με αντιπηκτικά (για κολπική μαρμαρυγή ή για μηχανική βαλβίδα), υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υποβληθούν σε κάποιο μη καρδιακό χειρουργείο (αρθροπλαστική) όπως επίσης ελλοχεύει και ο κίνδυνος των πτώσεων (και αιμορραγίας). Πολλοί δε έχουν επηρεασμένη την νεφρική λειτουργία σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό κατάσταση που αυξάνει την αιμορραγική διάθεση.

pericardium-article-coronaryangioplasty1

Η αιμορραγία αυξάνει σαφώς την θνητότητα και πρέπει να την λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν. Η χρήση της κερκιδικής αρτηρίας (στεφανιογραφία και αγγειοπλαστική-στεντ από το χέρι), έχει ελαχιστοποιήσει τις αιμορραγίες κατά την επέμβαση συγκριτικά με την χρήση της μηριαίας αρτηρίας (τεχνική παλαιότερη από το πόδι). Τα νεότερης γενιάς δε στεντ που χρησιμοποιούμε είναι εξαιρετικά ασφαλή και αποτελεσματικά όσον αφορά την χρήση των φαρμάκων που αραιώνουν το αίμα. Νεότερα αντιπηκτικά για την κολπική μαρμαρυγή είναι αποτελεσματικά συγχρόνως όμως με ένα πιο ασφαλές προφίλ (λιγότερες αιμορραγίες).

Πρόσθετα, με τις σύγχρονες θεραπείες πρόληψης ο ισχαιμικός κίνδυνος στους υπερήλικες έχει ελαττωθεί. Η αγγειοπλαστική με στεντ/stent είναι η πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του εμφράγματος του μυοκαρδίου σε όλο το ηλικιακό φάσμα καθώς ελαττώνει την θνητότητα και περιορίζει την βλάβη που προκαλεί στην καρδιά ένα έμφραγμα. Στην δε σταθερή στηθάγχη δεν υπάρχει υπεροχή της αγγειοπλαστικής με στεντ/stent συγκριτικά με την φαρμακευτική αγωγή όσον αφορά την θνητότητα. Υπάρχει όμως υπεροχή στην ποιότητα ζωής με λιγότερα ή και καθόλου συμπτώματα στηθάγχης και με λιγότερες νοσηλείες σε νοσοκομεία.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ
Συμπερασματικά λοιπόν η αγγειοπλαστική με στεντ/stent βελτιώνει την ποιότητα ζωής του υπερήλικα προλαμβάνοντας ίσως και καταστάσεις λειτουργικής αναπηρίας (καρδιακή ανεπάρκεια μετά από έμφραγμα). Αναλαμβάνοντας λοιπόν να θεραπεύσουμε έναν υπερήλικα πρέπει

  • Να επιλέξουμε τους ασθενείς που θα έχουν το μεγαλύτερο όφελος από την επέμβαση με το μικρότερο ρίσκο.
  • Να φροντίζουμε να προλαμβάνουμε και να ελαχιστοποιούμε τις επιπλοκές (νεφρική ανεπάρκεια, εγκεφαλικό επεισόδιο).
  • Να κάνουμε χρήση αποκλειστική χρήση της κερκιδικής (επέμβαση από το χέρι).
  • Να συνυπολογίζουμε τον ισχαιμικό και αιμορραγικό κίνδυνο κάθε ασθενούς ξεχωριστά και να εξατομικεύουμε την θεραπεία των φαρμάκων που αραιώνουν το αίμα.

Η προχωρημένη ηλικία δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο-αντένδειξη για να υποβληθεί ο ασθενής σε μία ενδεδειγμένη ιατρική τεχνική που αποδεδειγμένα έχει δείξει την αποτελεσματικότητα της και στους υπερήλικες. Επιλέγοντας με σύνεση τους ασθενείς που θα υποβληθούν σε αγγειοπλαστική με στεντ/stent μπορούμε να προσφέρουμε μία θεραπεία που θα έχει ως αποτέλεσμα την λειτουργική τους επάρκεια και αυτάρκεια για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Αν σας άρεσε, μοιραστείτε το!

Share on facebook
Μοιραστείτε το στο Facebook
Share on twitter
Μοιραστείτε το στο Twitter
Share on linkedin
Μοιραστείτε το στο Linkedin
Share on pinterest
Μοιραστείτε το στο Pinterest
Scroll Up
sexshop